Главная  »  Болезни и беременность  »  Чому болять груди

Чому болять груди


Найменший біль у грудях або ущільнення викликає паніку, і провиною тому ЗМІ, широко пропогандуючі проблему раку груди. Між тим, ця страшна хвороба дуже рідко є причиною подібних болів. Давайте спробуємо розібратися, від чого ж болять груди.

Найбільш частою причиною болю у грудях є банальні гормональні зміни в організмі в період менструації. У щомісячних змінах гормонального фону організму немає нічого страшного, однак вони можуть привести до виникнення мастопатії - доброякісним змінам тканин молочної залози. Сьогодні мастопатія стала досить розповсюдженим захворюванням - за даними статистики, нею страждають від 60% до 80% жінок, більша частина яких у віці від 25 до 45 років. Основними ознаками цього захворювання є ущільнення в молочній залозі. Як правило, ущільнення добре прощупуються й не має підстав для серйозного занепокоєння, біль може виникнути хіба що тільки за кілька днів до менструації, і закінчується з її початком. Лікування мастопатії здійснюється гормональними й негормональними методами й не представляє нічого складного, однак цю хворобу, як і будь-яку іншу, легше всього лікувати на ранніх періодах її розвитку, не чекаючи, коли «саме розсмокчеться», тому що будь-яке зволікання приведе тільки до того, що хвороба буде прогресувати.

Наступної за популярністю причиною болів у грудях є різні механічні ушкодження молочної залози. Біль може з'явитися в результаті сильного удару, надто сильного стиску або здавлювання грудей. Цього легко уникнути, якщо носити якісний підтримуючий бюстгальтер. Питанню бюстгальтера варто приділяти особливу увагу, тому що груди - це дуже тендітний механізм, і вибравши зручну для неї білизну ви позбавите себе від багатьох неприємних моментів. Перебуваючи в переповненому транспорті або приміщенні, постарайтеся вибрати позу, у якій ваші груди будуть захищені від випадкових стусанів та ударів.

Ми вже говорили про те, що причиною болів може з'явитися (і найчастіше є) зміна гормонального фону організму. Однак, гормональний фон міняється не тільки у випадку менструації, а ще й у випадку вагітності. Таким чином, ще однією причиною неприємних відчуттів у грудях може виявитися вагітність, а також грудне вигодовування. Біль у грудях може виникнути й через недостатньо активне сексуальне життя.

Якою б не була причина хворобливих відчуттів у грудях, необхідно проконсультуватися з лікарем. Якщо лікар не виявить ніяких ущільнень у грудях, то подальше обстеження може не знадобитися. Якщо ж вам більше 40 років, то лікар, імовірно, порекомендує зробити мамографію - рентгенівське обстеження молочних залоз. Якщо ж ущільнення будуть виявлені, то поряд з мамографією може бути проведена біопсія (вивчення фрагмента тканини під мікроскопом) або ж сонограма (одержання знімка ущільнення за допомогою звукових хвиль)

Лікування повністю залежить від природи болю. Визначившись із причинами болей у грудях й порадившись із лікарем, ви зможете вибрати найбільш оптимальний вид терапії. Як ми вже говорили, причинами болів можуть бути досить різні фактори, і способів лікування тому досить багато. Носіння підтримуючого бюстгальтера, прийом препарату даназола, зменшення споживання солі, прийом вітамінів E або B6 - це лише деякі з варіантів, лікування може проводитися гормональними й негормональними препаратами, бути комбінованим. Самолікуванням займатися не варто в жодному разі, консультація з лікарем необхідна як для з'ясування причин болів, так і для визначення способів усунення їх. При виборі правильного шляху лікування біль, як правило, зникає за кілька місяців. Але якщо самолікування протипоказане, то профілактика обов'язкова - зручний бюстгальтер, активне сексуальне життя, контроль за загальним станом організму й регулярне спостереження в мамолога після 35 років - все це піде на користь ваших грудей і змусять забути про будь-які хворобливі прояви.

В следующих статьях мы расскажем Вам про питание беременных и про инфекционные болезни, а также про одежда для беременных и про рождение ребёнка, всё то, что будет Вам интересно.