Важливою умовою збереження повноцінної лактації протягом усього періоду годування груддю є правильне харчування матері-годувальниці. Головним у раціоні жінки, що годує грудьми, є різноманітність та збалансованість, при цьому жодної спеціальної дієти не потрібно.
Обов'язковими компонентами раціону матері-годувальниці є:
- Клітковина. Основними її джерелами є каші: рис, гречка, вівсяна крупа, пшоно, перлова крупа. Фрукти та овочі спочатку краще вживати в обробленому вигляді: тушковані, відварені, запечені, у вигляді дитячих пюре. Свіжі фрукти та овочі краще додавати в меню лише після того, як переконалися, що вони добре переносяться мамою та малюком у термічно обробленому вигляді.
- молоко і кисломолочні продукти, при цьому краще наголошувати на кисломолочних продуктах (кефір, йогурт, ряжанка), так як вони легше засвоюються і сприяють формуванню правильної кишкової флори. Не можна забувати про сири і сир, вершкове масло. Крім того, краще вживати необезжирені продукти, так як молочні жири використовуються організмом для побудови нових клітин, утворення гормонів та для багатьох інших цілей.
- м'ясо як основне джерело білка та легкозасвоюваного заліза. М'ясо краще вживати у відвареному, запеченому, тушкованому вигляді, у вигляді м'ясних дитячих консерв. Перевагу слід віддавати низькоалергенним сортам м'яса: кролик, індичка, пісна свинина. Яловичину та телятину, як і рибу, слід додавати до раціону поступово, з обережністю. Такі продукти як ковбаси, сосиски, шинки краще уникати.
- Питний режим. Мамі, що годує, необхідно випивати в день не менше 2,5-3 літрів рідини, при цьому можна пити питну воду, несолодкі соки, морси, компоти, неміцну годину і каву, спеціальні чаї для лактації.
Хочемо запропонувати статью - Як правильно подати себе чоловікові в наш час? Та - як дівчині освідчитися в коханні оригінально хлопцю?
Для успішного тривалого годування груддю з раціону краще виключити всі види алкогольних напоїв, сирі або напівприготовлені м'ясо, рибу, яйця, консерви, кофеїн обмежити до 200 мг на день. Сильними алергенами, яких варто уникати матерям, що годують у своєму раціоні харчування особливо на початкових порах є: горіхи, мед, цитрусові, шоколад, морепродукти (кальмари, восьминоги, мідії, гребінці, краби, раки, креветки, червоні сорти риби).
Окремо варто зупинитися на харчуванні жінок, які перенесли операцію кесарів розтин. Після операції їжа має бути максимально делікатною, щадною. У перші судки краще відмовитись від будь-якої їжі, але пити багато рідини, переважно питної води без газу. У другу добу основу раціону мають скласти нежирний курячий бульйон, до вечора можна з'їсти м'ясну дитячу консерву. Починаючи з третього дня необхідно поступово підвищувати калорійність харчування, але дотримуватися принципів дієти, що щадить. У раціон вводяться каші, запіканки, відварне нежирне м'ясо, компоти, морси. При цьому їжу краще вживати невеликими порціями кожні 2-3 години. Вже до 6 дня після операції можна переходити на звичний раціон, головне виключити продукти, здатні викликати газоутворення: свіжі фрукти та овочі, борошняні продукти.