Главная  »  Полезные советы  »  Ефективна дисципліна для малюків

Ефективна дисципліна для малюків


Три способи скоригувати поведінку дитини та показати їй більш відповідну модель.
Давайте подивимося правді у вічі: виховання малюка може бути трохи жорстким. Іноді батьки роблять стільки безрезультативних спроб приборкати поведінку свого маленького бешкетника, що просто впадають у відчай. Отже, як ви можете допомогти своєму малюкові подолати цей непростий період дорослішання? І головне, як ви можете допомогти самим собі, використовуючи відповідні та ефективні методи дисциплінування дитини в ранньому віці?

Важливо пам'ятати, що маленькі діти вчаться дотримуватися правил і розпоряджень світу дорослих, які іноді приходять у зіткнення з їхнім дитячим сприйняттям та розумінням навколишнього світу. Коли їм доводиться переживати такий внутрішній конфлікт, зовнішні прояви можуть відбивати його як істерик і плачу, тобто. абсолютно нормальними способами вираження фрустрації з огляду на вік.

Батьки чи вихователі малюків повинні зрозуміти, що їхнє завдання - спрямовувати дітей, глибоко розуміючи їх вікові особливості, виявляти терпіння та емпатію по відношенню до їх періодичного стану фрустрації та мати абсолютно адекватні очікування від таких маленьких дітей.

Коли ваша дитина погано поводиться, спробуйте скористатися одним із наступних трьох методів, щоб знову повернути його в потрібне русло.

1. Перенаправлення.
Якщо ваша дитина перебуває у конкурентній боротьбі за лідерство, змагаючись з іншим малюком, спробуйте перенаправити його на інший вид діяльності чи іншу іграшку. Буде добре, якщо у вас у запасі знайдеться кілька його улюблених іграшок чи занять, прихованих спеціально для таких миротворчих цілей. У разі виникнення проблеми та необхідності перемикання вашої дитини, дістаньте щось, що, на вашу думку, охоче зацікавить і відверне її від попереднього заняття.

Під час такої зміни інтересів обов'язково поясніть дитині, чому ви це робите. Наприклад: «Ми не можемо відбирати іграшки у наших друзів, підемо та знайдемо тут іншу іграшку!». Ваша турбота та участь у пошуку допоможе дитині легше та швидше переключитися.

2. Перероблення.
Допоможіть своїй дитині освоїти правильний спосіб перебувати в ситуації і виходити з неї, моделюючи більш адекватну форму поведінки і надаючи дитині можливість попрактикуватися в кращому варіанті, ніж її початковий.

Наприклад, якщо ваш син смикає собаку за вовну, скажіть йому так: «Ми не можемо смикати собаку за вовну, їй боляче. Ми повинні бути ласкавими з ним і погладити його по-доброму. Подивися, як мама ніжно гладить її! А ти можеш бути таким же лагідним і погладити собачку люблячи?». М'яко візьміть руку дитини і допоможіть їй ніжно погладити собаку. Обов'язково похваліть його за хороше виконання.

Така техніка ефективна і при навчанні вашого малюка тому, як долати конфлікти. Наприклад, якщо він штовхнув дитину на своєму шляху, ви можете сказати: «Ми не можемо ображати і робити боляче нашим друзям, ми маємо використовувати нашу мову (наші слова). Якщо тобі щось не подобається, ти можеш сказати цьому хлопчику: Мені це не подобається!. Хоча, можливо, це виглядає дещо перевищує можливості вашого малюка, але немовлята та дітки ясельного віку розуміють сказане набагато краще та швидше, ніж можуть вимовити самі. Якщо ви при нагоді продовжите повторювати те саме, згодом дитина зрозуміє і почне використовувати ті прийоми, які ви надали йому за допомогою повторення.

3. Переставлення.
Іноді дитині в ранньому віці просто не під силу впоратися з тією чи іншою іграшкою. Наприклад, якщо він весь час відкидає свої кубики, можливо, їх варто вилучити на якийсь час з асортименту ігор, поки він ще трошки не подорослішає і зможе грати з ними правильним чином.

Деякі батьки не дозволяють дітям грати з усіма предметами, які доступні їхньому полю зору. Вони вважають, що діти можуть навчатися і не торкаючись предметів. Таким чином вони самі того не бажаючи, втягують себе в протистояння з інтересами своєї дитини та боротьбу за лідерські позиції в сім'ї. Маля бачить щось, що викликає в ньому інтерес, а наблизитися і отримати бажане не може. Це породжує певні проблеми у взаєминах. Простіше буде, якщо ви просто сховаєте б'ються або інші тендітні предмети, поки дитина не стане старшою і зможе зрозуміти, як поводитися з ними, не пошкоджуючи.

Якщо ваша дитина залучена до конфлікту або поводиться неналежним чином, ефективним способом буде «вилучення» його з цієї ситуації. Короткий перепочинок, сидячи на стільці, - цілком гарне рішення; дитина отримає можливість заспокоїтися, перш ніж продовжить те, чим займався. Рекомендується визначати «час на роздуми» з розрахунку одну хвилину на рік віку дитини.

Хоча перші роки життя вашого малюка можуть бути важкими та виснажливими, вони подарують вам чарівний час та незабутні моменти. Будуть злети та падіння, але ви все одно не забувайте про те, що навчайте дитину дуже важливим речам – розумінню цього світу та мирного життя в ньому. Намагайтеся і пишайтеся своїми зусиллями, і ваша дитина зростатиме і навчатиметься швидше, ніж ви можете собі уявити!

P/S: Також пропонуємо корисні статті, для Вас і вашої компанії:
Пропонуємо відео тренінг Управління запасами товарів та готової продукції для вашій компанії.
Цікавий відео тренінг транспортна логістика, у вашій компанії.
А також, відео тренінг Економічна безпека Закупівля та Склад, проводить Ярослав Степченков, бізнес експерт