Харчування діабету має особливе значення, оскільки правильно складена дієта може значно загальмувати розвиток захворювання. До того ж збалансований раціон сприяє схуднення та загальному оздоровленню організму.
5 порад щодо зниження рівня цукру
Пацієнтам з цукровим діабетом 1 та 2 типу обов'язково показано дієту. Вона має сприяти зниженню рівня цукру, схуднення, а також загальному оздоровленню організму. Конкретні рекомендації щодо дієти встановлює лікар ендокринолог. При цьому є загальні поради, на які потрібно звернути увагу:
Якщо діагностовано діабет I типу, дотримуватись дієти потрібно з особливою ретельністю: якщо цього не робити, всі заходи щодо зниження цукру можуть виявитися марними. У цьому показаний і регулярний прийом ліків.
Якщо встановлено діагноз "Діабет II типу", медикаментозне лікування застосовується не у всіх випадках. Спочатку пацієнт повинен дотримуватися дієти, причому у багатьох випадках це допомагає схуднути та впоратися із хворобою.
Всім пацієнтам потрібно значно зменшити споживання солодких напоїв, у тому числі газованих. Чай та кава краще пити без цукру та без вершків. Завдяки цьому ризик подальшого розвитку хвороби знизиться на 15%.
Прагнути вживати непідсолоджені страви, наприклад, йогурт без цукру, несолодкі пластівці з вівсянки. При цьому в помірній кількості цукор додавати можна.
Відмовитися від звичних солодощів (цукерки, шоколад, тістечка та інші). Наприклад, замість молочного шоколаду можна з'їсти натуральний темний (гіркий).
*** Увага!
Дотримання дієти особливо важливе на початкових етапах перебігу захворювання. У цьому випадку саме дотримання режиму харчування є головним заходом.
Особливості дієти в залежності від діагнозу
Діабет I типу спостерігається у 10% випадків. Це найбільш важка інсулінозалежна форма, яка потребує спеціальної низькокалорійної дієти. Норма споживання має становити від 25 до 30 ккал на 1 кг. Наприклад, якщо людина важить 70 кг, її максимальна добова потреба 2100 ккал.
Діабет II типу є найпоширенішим – у 90% випадків це інсулінонезалежна форма. У цьому випадку прийом на добу має становити не більше ніж 1600-1800 ккал. Якщо дотримуватись цього показника, то за кожен тиждень можна втрачати по 300-400 г. маси. Причому, якщо надмірна вага занадто велика, потрібно застосувати дієту зі зниженим вмістом калорій – до 17 ккал. на 1кг. маси тіла.
10 правил харчування за наявності цукрового діабету
Незалежно від конкретного діагнозу, хворим на діабет потрібно дотримуватися певних правил. Головне з них – дієта має бути збалансованою та різноманітною. При її складанні слід враховувати співвідношення основних поживних речовин (білки, вуглеводи та жири), калорійність, а також вміст корисних речовин (вітаміни, мікроелементи). Поряд із цим потрібно дотримуватись і таких вимог:
Хліб можна їсти до 200 р. щодня, переважно чорний (можна також діабетичний).
Супи переважно готують на різних овочах. А бульйони на основі риби та м'яса варто використовувати не більше 2 разів на 7 днів.
М'ясо повинне бути вареним або приготованим на пару - допускається яловичина, крольчатина та м'ясо курки.
Буряк, моркву та картопляні бульби можна з'їдати сумарно до 200 р. на добу, а решта овочів у необмеженій кількості. Можна з'їдати сирими, відвареними, рідше – у печеному вигляді. Допускається вживання будь-якої зелені, крім пряних різновидів.
Яйця курячі вживають у кількості 1-2 на добу – можна варити некруто або приготувати омлет.
Ягоди та фрукти (кисло-солодкі) – до 300 р. на добу.
Молоко - тільки за погодженням з лікарем, кисле молоко і кефір - до 2 склянок на день.
Сир дозволяється з'їсти до 200 г на день (можна в необробленому вигляді або приготувати сирники, запіканки та інші страви).
Гречка, вівсянка, висівки можна вживати досить великих кількостях, оскільки вони нормалізують обмін жирів і сприяють відновленню функції печінки.
Кава та чай повинні бути не надто міцними, разом з овочевими та фруктовими, а також ягідними соками їх можна сумарно до 1 літра щодня.
Які продукти заборонені?
Також слід врахувати, деякі продукти перебувають під повною забороною (за погодженням з лікарем їх допускається вживати тільки зрідка):
- гострі страви;
- копчені;
- солодкі;
- свиняче сало та баранячий жир;
- Гірчиця;
- Виноград;
- перець;
- родзинки;
- солодощі (шоколад, варення, морозиво, цукерки);
- здобу;
- алкоголь;
- Банани;
- цукор пісок.
3 варіанти меню на день.
Меню потрібно складати за рекомендацією лікаря з урахуванням заборонених та дозволених продуктів. Причому харчування має бути дробовим – по 5-6 разів на добу невеликими порціями. Періодично слід додавати клітковину, яка покращує травлення, знижує рівень цукру та сприяє очищенню кишечника. При складанні меню можна взяти за основу такі рецепти.
Приймання їжі
|
варіант 1
|
варіант 2
|
варіант 3
|
1
|
каша овсянка, куриное яйцо, несладкий кофе, черный хлеб
|
творог и каша овсяная с черным хлебом и чаем без сахара
|
салат с яблоком и морковью, творог без жира с молоком, несладкий чай и хлеб (лучше с отрубями)
|
2
|
йогурт несладкий с ягодой
|
компот без содержания сахара
|
вода минеральная и яблоко
|
3
|
суп на разных овощах, мясо грудки курицы, салат овощной (лук, свекла), капуста потушенная с хлебом, несладкий компот
|
бульон куриный, мясо нежирное отварное, капуста тушеная, несладкое желе с хлебом и минеральной водой
|
суп на овощном бульоне с соей, мясной гуляш, овощная икра с ржаным хлебом, чай с заменителем сахара (ксилит)
|
4
|
творог без содержания жира и несладкий чай
|
яблоко в свежем виде
|
салат из фруктов, несладкий чай
|
5
|
хек со сметаной, салат из томатов и огурцов, какао и хлеб
|
овощи тушеные с тефтелями, капустный шницель с хлебом и несладким отваром из ягод шиповника
|
шницель из рыбы, пшенная каша на молоке, несладкий чай и хлеб с отрубями
|
6
|
йогурт без содержания, яблоко запеченное
|
йогурт без содержания сахара
|
стакан кефира
|
Таким чином, харчуватись при діабеті потрібно з особливою увагою. При цьому людина не повинна почуватися голодною. Якщо є легкий голод, його можна легко погасити легким (але нещільним) перекушуванням. Харчуватися краще в той самий час протягом усього дня.