Таким чином, виділимо три типи продуктів харчування:
- Які не можна приймати категорично;
- Від яких краще утриматися (тобто, рідко, трохи, можна);
- Продукти, які є можна, але є суворі обмеження.
Почнемо з першої групи.
Продукти, які категорично не можна вживати при вагітності
Алкоголь. Думаю, тут пояснювати не потрібно, і так ясно. Вживання алкоголю може необоротно вплинути на здоров'я і розвиток Вашої дитини. Час зачаття, вагітності і годування, - безалкогольне Посміхаюсь.
Сире м'ясо, риба. Вони можуть бути джерелом лістеріозу (хвороба, викликана бактеріями лістерій). Це дуже небезпечне захворювання. Навіть легка його форма може призвести до викидня, народження мертвої дитини.
Сирі яйця, некип'ячене молоко і будь-які продукти з них. Можуть бути джерелом сальмонельозу. Це захворювання у вагітних (у залежності від терміну) може привести до тяжких наслідків вагітної і дитини. Токсичні елементи бактерій сальмонели можуть проникати через плацентарний бар'єр і впливати на розвиток плода. Крім того, лікування має на увазі застосування антибіотиків (а, як відомо, краще обходитися без них під час вагітності).
Примітка. Зустрічається думка, що вагітним можна і потрібно пити сирі перепелині яйця, що перепела не переносять сальмонелу. Але, є така ж кількість джерел, які стверджують, що перепелині яйця теж можуть бути заражені цією інфекцією. Тому, ми рекомендуємо і курячі, і перепелині яйця є тільки вареними.
Гриби (лісові). Якщо дуже хочеться, то можна печериці (вони вирощуються в нейтральному середовищі). Гриби, що ростуть у природі, - те саме губці, вони вбирають все з навколишнього середовища, можуть накопичувати в собі отруйні речовини. Саме тому дикорослі гриби - це продукт, який часто призводить до тяжких харчових отруєнь. Це попередження стосується дикорослих грибів в будь-якому вигляді (відвареному, смаженому, тушкованому, консервованому, солоному).
Будь-які фрукти / овочі, погано вимиті. Або продукти в умовах, коли є ймовірність, що вони зіпсувалися. Це загрожує харчовим отруєнням. Чому це небезпечно. При харчовому отруєнні часто виникає зневоднення, це дуже шкодить і мамі і дитині. Лікування серйозних харчових отруєнь, як правило, ґрунтується на прийомі антибіотиків. Щоб зменшити ймовірність харчового отруєння, краще вчасно відмовитися від немитого яблука, полежати пиріжка або простроченого кефіру.
Продукти, від яких бажано утриматися
Продукти фаст-фуду. Основну шкоду цієї їжі в тому, що це «порожні» калорії, що ведуть до набору ваги, і не несуть з собою користі. Тому, можна, але не частіше одного разу на місяць, і щось одне (не повний обід Посміхаюся).
Газовані напої (солодкі, не солодкі, - будь-які). Всі газовані напої так чи інакше містять вуглекислий газ (СО2), завдяки йому вони і газовані. Бульбашки вуглекислого газу, потрапляючи в шлунок, звільняються. Це провокує відрижку, печію, здуття живота. Може привести до розладу травлення (запору або проносу). Крім того, газовані напої провокують додатковий апетит. А солодкі газовані напої, крім усього перерахованого, - це додаткові порожні і не корисні калорії. Не кажучи вже про те, що про «натуральності» компонентів цих напоєм можна тільки здогадуватися. Тому, краще всього пити негазовану мінеральну воду. А солодку / не солодке газовану, - якщо дуже захотілося, то не частіше разу на місяць, не більше чашки.
Спеції. У цьому питанні важливе почуття міри. Гірчиця, перець, хрін, оцет, - цих продуктів не повинно бути багато. Надлишок призводить до печії, розладів травлення. Крім того, Ваш майбутній дитина з певного терміну швидко починає відчувати смак того, що Ви їсте. І дослідження показують, що страви з різким і специфічним смаком «не подобається» малюкові. Крім цього, бажано під час вагітності утримуватися від кориці (випічка з нею, чай, кава з корицею), так як вона впливає на скорочення матки, і може викликати передчасні пологи. Також краще уникати розмарину (його люблять додавати при запіканні м'яса і риби), він може спровокувати кровотечу.
Готові соуси типу майонез, кетчуп. Вони містять занадто багато смакових і вимагають додаткову спрагу, а зайва вода призводить до набряків. Смажена їжа, - це додаткове навантаження на печінку і нирки (а вони і так працюють в більш активному режимі при вагітності). При смаженні продуктів, багатих на вуглеводи (наприклад, картопля), в продукті утворюється канцерогенна речовина (акріломід). Накопичення цієї речовини призводить до змін у розвитку головного мозку у новонароджених.
Жирні види м'яса і птиці. Тваринні жири складніше розщеплюються, і менш корисні. Крім того, це зайве навантаження на печінку. Жирні м'ясо і птиця сприяють набору зайвої ваги. Тому краще вибирати нежирне м'ясо (телятину, яловичину, кроля) і птицю (курку, індичку). Так само рекомендується вибирати нежирні частини м'яса і птиці (з м'яса, - вирізку, м'якоть, з птиці, - грудку).
Сири з пліснявою, типу рокфор, горгонзола. Можуть містити бактерії лістерій, про це вище.
Сири м'які, типу брі, камамберу. Також можуть містити бактерії лістерій.
Сири з непастеризованого молока, типу овечого, козячого. Можуть містити бактерії сальмонели.
Нерозведені (цільні) м'ясні, рибні бульйони. Не рекомендуються з тієї ж причини, що і жирне м'ясо і птиця, см вище.
Екзотичні страви, продукти. Можуть бути причиною харчового отруєння і викликати алергію (у Вас або майбутньої дитини).
Певні види риби. Це пов'язано з тим, що в рибі цих сортів може міститися надмірна кількість ртуті (може спровокувати важке отруєння). Сорти: акула, риба -меч, марлин, тунець. Якщо акула, риба-меч і марлин в раціоні вагітних зустрічається рідко, то тунця їдять досить часто, так як він ставиться до жирній морській рибі, яка потрібна організму. Тому, щодо тунця, фахівці рекомендують обмежити кількість до 200-250 г в тиждень. Або тунця можна замінити на інші види жирної риби (лосось, скумбрія, сардини, і тд).
Для тих, хто ще не завагітнів, пропонуємо, більш детальніше дізнатись, як швидко завагітніти в наш час? Та проблема безпліддя і її рішення.
Продукти, які можна вживати з обмеженнями
Кава. Не рекомендується перевищувати норму в 200 мг кофеїну в день (це приблизно 2 чашки). При перевищенні норми збільшується ризик викидня, або народження дитини з вагою нижче норми.
Чай чорний і зелений. У цих напоях також міститься кофеїн. Норма споживання та ж, 200 мг, як і кава. Залежно від фортеці заварки це 3-4 чашки чорного або зеленого чаю.
Какао. Не більше однієї чашки в день, при відсутності алергії. Він теж містить кофеїн, і крім того може викликати алергію.
Шоколад. Можна, але трохи (25-30 г). У шоколаді також міститься кофеїн, який може стати причиною індивідуальної алергії.
Увага! Кава, какао, чорний і зелений чай, - на всі ці напої норма не більше 200 мг кофеїну в день. Тобто, не 2 чашки кави, і три чаю, і чашка какао, а чи-чи, щось одне на вибір. У цій же нормі знаходиться і шоколад.
Сіль кухонна. У першій половині вагітності можна вживати до 10-12 г солі на добу, у другій половині слід обмежитися 8 г, а в останні два місяці вагітності - до 5-6 г на добу.
Печінка тріски. У ній міститься дуже багато вітаміну А, тому регулярно її вживати не можна. Маленький шматочок раз в місяць, - можна.
Жирні сорти риби. Їх обов'язково потрібно приймати при вагітності, так як вони містять корисні омега-3 кислоти. Але, потрібно дотримуватися обмеження за обсягом, - не більше 200-300 г на тиждень. Причому, деякі сорти краще виключити, які саме, дивіться вище.
Морепродукти. Тільки повністю готові (відварені, запечені). Вони при цьому значно втрачають в смаку, на жаль.
Солоні, копчені, в'ялені страви і продукти. Можна потроху, раз в тиждень (100 г на тиждень). Але можна тільки якщо у Вас до вагітності не було проблем з нирками. Якщо були, то краще повністю виключити цю групу продуктів.
Різні солодощі.
Зверніть увагу на гіпоалергенні корисні продукти харчування, які виробляються спеціально для вагітних і годуючих. Їх завжди можна взяти з собою в пологовий будинок або подорож, їсти вдома або на прогулянці навіть після народження малюка.
Примітка. Повернення продуктів харчування і косметичних засобів можливий тільки при непошкодженій упаковці.