Главная  »  Полезные советы  »  Методики раннього розвитку дитини

Методики раннього розвитку дитини


  Ми щиро вважаємо, що всі діти талановиті та здатні досягти успіху в житті та досягти високих результатів у науці, мистецтві, спорті, інших сферах діяльності. Потрібно лише допомогти їм знайти та розкрити свою обдарованість, і чим раніше – тим краще! У цій статті ми хочемо розглянути різні аспекти раннього розвитку, відповісти на основні запитання батьків щодо методик стимулювання інтелектуальних та фізичних здібностей дитини.

Нічого особливого, просто спілкуйтеся з малюком якнайбільше. Для раннього розвитку мовних здібностей розмовляйте з ним, коментуйте свої дії, називайте та описуйте навколишні предмети. Вбираючи вашу мову, дитина досить швидко зрозуміє, як це працює, і сама почне складати свої перші слова.

Зазвичай за дотримання цих нескладних методик розвитку дітей раннього віку до року малюк вимовляє свої перші слова з двох однакових складів - "мама", "тато", "баба". До двох років малюк уміє складати прості пропозиції і потроху починає використовувати просунутий арсенал російської мови - займенники, прийменники, визначення. До трьох років дитина здатна висловитися по темі, що його цікавить, і чітко відповісти на будь-яке питання батьків1.

Маля з кожним днем ??стає все активнішим, тому одягти на нього підгузник стає все складніше. Щоб спростити собі життя та заощадити час, зверніть увагу на трусики Huggies для хлопчиків та дівчаток.

Деякі мами та тата намагаються спілкуватися з малюком опуститися до його рівня (як вони його собі уявляють), обмежуючи коло тим примітивними розмовами про їжу та іграшки. Так не треба робити. Навпаки, для розвитку мови потрібно з пелюшок читати дитині книжки, намагатися частіше бувати з нею в різних місцях, показуючи та називаючи нові предмети. Бажано супроводжувати кожен предмет описом, розповідаючи, якого він кольору, що вміє робити, як пов'язаний із вже знайомими малюкові речами.

Для стимулювання розвитку мови треба заохочувати всі успіхи малюка в цій справі, навіть найменші.

Чи є ефективні методики раннього розвитку здібностей до іноземних мов?
Чому дорослій людині буває складно вивчити іноземну мову? Тому що мова — це не лише слова та правила, а й певний спосіб думки, перебудувати який у дорослому віці дуже непросто. У дитини все відбувається інакше, тому що в її голові немає жодних мовних налаштувань. Діти, які виросли двомовних сім'ях, без особливих зусиль стають білінгвами, тобто. вільно володіють обома мовами. Цей «лайфхак» раннього розвитку відомий уже давно, і в дореволюційні часи заможні російські сім'ї спеціально наймали для своїх дітей гувернанток та нянь із Франції, Німеччини чи інших країн.

Якщо у вашій родині всі говорять російською, а виписувати заморську гувернантку ви не збираєтеся, спочатку дайте малюкові освоїтися з рідною мовою, а навчання другому починайте приблизно з трьох років. Уроки повинні проходити в ігровій формі, повністю виключати будь-яке зубріння та покарання. Найкраще ранньому розвитку здібностей до мови сприяє занурення у мовне середовище. Прогрес малюка буде найбільш помітним, якщо він ходитиме в англійський дитячий садок, використовуючи нову мову для нагальних завдань комунікації з однолітками та вихователями.

І не забувайте про одну дуже важливу деталь: якщо ви вирішили навчати дитину іноземній мові, зупинятися не можна. Будь-яка перерва неминуче обернеться відкатом у знаннях, і потім доведеться витратити час, щоб повернутися до досягненого раніше рівня.

Методика Марії Монтессорі
Свобода, інтерес та індивідуальний підхід – ось три основні моменти, навколо яких побудовано педагогічну основу методики Монтессорі. Основним принципом цього напряму вважається збереження за дитиною будь-якого віку права вибору - що він робитиме, яке він вибере заняття, опинившись у комфортній для нього обстановці навчального класу. Навчання в школі Монтессорі будується на ефективній взаємодії трьох його частин: учня (дитини), наставника (вчителя) та навколишнього середовища.

Класична кімната для занять за цією методикою поділена на кілька зон, в яких скомпоновано необхідний для навчання тематичний матеріал. Це зони практичного життя, сенсорного сприйняття, математична та лінгвістичні зони, а також зона Космосу, тобто той простір, який дозволяє дітям отримати знання про влаштування навколишнього світу та всесвіту.


Матеріали для занять у школі Монтессорі дуже наочні і надають можливість малюкам практично будь-якого віку самостійно проводити досліди, спрямовані на пізнання навколишнього світу. Усі дидактичні посібники представлені отже дають учневі можливість проявити максимум самостійності у діях.

Методика Монтессорі чудово розвиває здібності дітей аналізувати та мислити логічно, створює передумови для правильного та своєчасного розвитку мовних навичок.

P/S: Пропонуємо для Вас, відео тренінг Результативні продажі по телефону, а також, і відео тренінг Управління відділом продажів онлайн.