Главная  »  Грудное вскармливание  »  Що може ускладнити грудне вигодовування?

Що може ускладнити грудне вигодовування?


Грудне молоко – диво природи! Найкращим харчуванням для дитини завжди було і буде грудне молоко. Воно найкраще створено для поповнення особливих потреб малюка, ідеальний фундамент здоров'я. Містить оптимальну кількість якісного білка, має унікальні імуномодулюючі та захисні властивості, легко засвоюється, гіпоалергенно, формує харчову толерантність. Грудне молоко зміцнює зв'язок матері з дитиною, прискорює відновлення після пологів, знижує ризик виникнення раку грудей та яєчників, заощаджує гроші сім'ї, завжди доступно, має правильну температуру, абсолютно гігієнічно.

Мама швидко виписується з малюком додому. Що може ускладнити грудне вигодовування? З боку матері можливі кілька причин: тріщини сосків, лактостаз, гіпогалактія, гостре захворювання.

Трохи зупинимося на кожній.

Тріщини сосків – для профілактики необхідно правильно приложити дитини до грудей. При годуванні він повинен захоплювати сосок та навколососковий кружок. Змінюйте положення нижньої губи малюка щодо соска. Не віднімайте дитину від грудей різко, щоб дитина легко відпустила груди, вкладіть вказівний палець між куточком рота дитини та соском. Можна використовувати креми для догляду за сосками Пурелан, Ланолін. Вони мають натуральний склад, не вимагають змивання перед кожним годуванням. Між годуваннями робіть для сосків повітряні ванни, використовуйте одноразові гігієнічні прокладки для бюстгальтера.

Лактостаз – застій молока у грудях. З'являються ущільнення, болючість, почервоніння шкіри грудей, можливо підвищення температури тіла. Може виникнути через рідкісне та неправильне прикладання до грудей, неправильну пози дитини при годівлі та її неспокійний стан під час ссання. При годівлі не слід пальцем притискати частину грудей, потрібно лише підтримувати груди долонею знизу. Будь-яке тривале натискання погіршує відтік молока. Стрес чи надмірні фізичні навантаження мами – додаткові чинники, які провокують лактостаз. Перед годуванням розслабтеся та заспокойтеся, прийміть душ, помасажуйте молочні залози по спіралі, підберіть зручну позу для годування. Підборіддя дитини має бути направлене у бік ущільнення. Не забувайте, що при лактостазі не слід припиняти годування дитини. Важливим є лікувально-профілактичне (не повне!) зціджування. Особливу увагу зверніть на питний режим. У період становлення лактації при активному прибутті молока об'єм рідини, що випивається, обмежують до 1-1.5 л. Важливо уникати компресів, що зігрівають. Ми пропонуємо онлайн тренінги для жінок безкоштовно в Україні.

Гіпогалакія – у мами мало молока. Достовірні ознаки: мала прибавка у вазі (менше 15-20 г на добу), рідкісне сечовипускання, результати контрольного зважування (дитина висмоктує за добу з грудей менше за норму). Часто це зумовлено лактаційними кризами (гормональні особливості регуляції лактації). Для стимуляції лактації частіше прикладайте дитину до грудей, нічні годування стимулюють секрецію гормону пролактину, що регулює вироблення грудного молока. Не використовуйте пустушки. Дотримуйтесь правильного режиму з достатнім сном та відпочинком. Прикладайте малюка за одне годування до одного і другого грудей. Використовуйте в якості свого додаткового харчування спеціалізовані сухі молочні продукти для матерів-годувальниць. Важливим є оптимальний питний режим. Пийте молокогінний чай. Не догодовуйте дитину сумішшю, поки Ви не використовували всі резерви стимуляції секреції молока. Остаточне рішення про необхідність догодовування приймає лікар.

Гострі захворювання матері – обов'язково проконсультуйтеся з педіатром про можливість продовження грудного вигодовування, якщо Ви захворіли. Найчастіше при гострих захворюваннях мати може продовжувати годувати дитину, т.к. малюк із грудним молоком отримує захисні антитіла. Але догляд за дитиною бажано доручити здоровому члену сім'ї. Якщо жінка, що годує, приймає лікарські препарати, необхідна консультація фахівця щодо сумісності цих препаратів з грудним вигодовуванням.

Підіб'ємо підсумки: головна порада з грудного вигодовування – це Ваше бажання та налаштованість годувати грудьми свого малюка. І це у Вас обов'язково вийде!