Главная  »  Полезные советы  »  Сучасна тактика лікування цукрового діабету.

Сучасна тактика лікування цукрового діабету.


Цукровий діабет – це група ендокринних захворювань, пов'язаних із порушенням вуглеводного обміну. При цьому організм відчуває відносну або абсолютну нестачу гормону підшлункової залози - інсуліну, що провокує перевищення нормального рівня глюкози в крові. Тривала відсутність лікування призводить до гіперглікемії, коли клітини органів починають відчувати голод навіть при рясному та своєчасному харчуванні. Діагностикою та лікуванням патології займається лікар-ендокринолог. 

Можливі ускладнення

Порушення вуглеводного обміну, гіперглікемія та гіперінсулінемія відбиваються на різних органах. Головна небезпека діабетів – ураження мікро- та макросудин, багато з яких відчутно знижують якість життя і навіть можуть призвести до летального результату:

  діабетична ретинопатія - аневризми капілярів сітківки, що призводять до її відшарування;

  діабетична нефропатія – ураження ниркових клубочків, ускладненням якого стає ниркова недостатність;

  діабетична нейропатія - ураження нейронів, що тягне за собою дисфункцію нервів (від болю до атрофії кінцівок);

  атеросклероз, що призводить до стенокардії, інфаркту міокарда, інсульту або ураження периферичних артерій.

 

Захворювання також пригнічує імунну систему, викликає виразки шкіри аж до гангрени, деформацію пальців, численні патології суглобів. Відсутність лікування при ураженні периферичних артерій нерідко закінчується ампутацією нижніх кінцівок та сепсисом. 

Причини та механізм розвитку

У медицині немає єдиної думки від чого з'являється цукровий діабет, тому його відносять до мультифакторних захворювань, де велике значення має погана спадковість та фактори ризик 

Роль спускового гачка можуть зіграти наступні фактори:

 - неправильне харчування з великою кількістю легкодоступних вуглеводів та рафінованих продуктів;

 - надмірна вага з індексом маси понад 30 та абдомінальним типом жирових відкладень;

 - хронічне порушення водного балансу в організмі;

 - Попередні ендокринні патології - дифузний зоб, синдром Іценко-Кушинга;

 - постійні стреси;

 - інфекційні захворювання з ускладненнями – особливо небезпечні так звані «дитячі хвороби» (кір, краснуха);

 - травми та хронічні захворювання підшлункової залози (панкреатити, кальцифікація залози, кісти, склероз судин тощо). Доречи, якщо буде цікаво, дізнайтесть як заробити кошти онлайн, про це, вам розповість Андрієнко Олег Іванович, бізнес консультант

 

***  Увага! Високий ризик вродженого діабету уражає дітей, що народилися з великою масою тіла – 4 кг і більше. У цьому випадку дитина з народження перебуває на обліку у ендокринолога з регулярним відстеженням його стану у процесі дорослішання.

 

Розвиток захворювання тісно пов'язане з інсуліном та реакцією на нього організму. Гормон є основним учасником метаболізму вуглеводів, а саме відповідає за засвоєння глюкози. Цей простий цукор називають універсальним джерелом енергії для організму. При цьому одні органи для його засвоєння вимагають присутності інсуліну і є інсулінзалежними (печінка), інші здатні робити це безпосередньо, тому звуться інсуліннезалежних (головний мозок).

 

 Після їди рівень цукру в крові природним чином підвищується. Щоб привести його в норму, організм дає команду до вироблення інсуліну, який допомагає тілу засвоювати глюкозу і відкладати її надлишок "про запас" у печінці (у вигляді глікогену), м'язах та жировій тканині. При діабеті ця послідовність дій дає збій, і події можуть розвиватися двома шляхами:

 

 - Вироблення інсуліну знижується до критичного рівня або повністю припиняється.

  - Організм виробляє інсулін у достатній кількості, проте клітини та органи набувають резистентності до даного гормону і просто не помічають його.

 

В результаті клітини та органи відчувають енергетичний голод, а майже весь цукор продовжує циркулювати в крові, не піддаючись метаболічному перетворенню, що провокує явище гіперглікемії.

 

На замітку! Функція інсуліну не обмежується підтримкою рівня глюкози. Додатково гормон бере участь у синтезі жирних кислот, що робить його одночасним учасником та ліпідного обміну. Цей факт підтверджує глибокий взаємозв'язок обміну речовин в організмі та пояснює часте ускладнення діабету атеросклерозом судин.

 

Лікування цукрового діабету

Після встановлення діагнозу «цукровий діабет» першорядним завданням є досягнення та постійна підтримка нормального цукру крові. Це і є основною метою лікування захворювання.

Це досягається за допомогою:

  -  дієтотерапії

  -  медикаментозного лікування

 

Лікування будь-якого типу цукрового діабету неможливе без використання дієтотерапії. Це перше, що потрібно привести у відповідність до особливостей захворювання. Дієти при різних типах діабету дещо відрізняються одна від одної. Більше «широке» харчування при цукровому діабеті 1 типу та значні обмеження по дієті при цукровому діабеті 2 типу, особливо у поєднанні з ожирінням. При гестаційному цукровому діабеті рекомендації щодо дієти також будуть «особливими», розповідає Інна Старожукова.

 

У нашій клініці проводяться докладні бесіди, даються рекомендації щодо дієти, що дозволяє пацієнту відчувати комфортніше при виборі та приготуванні тих чи інших продуктів.

 

При цукровому діабеті 1 типу обов'язково в лікуванні інсуліну.

При цукровому діабеті 2 типу іноді може бути достатньо лише використання дієтотерапії, якщо при цьому утримується нормальний рівень глюкози.

 

Найчастіше дієтотерапія при 2 типі діабету доповнюється медикаментозними таблетованими препаратами для досягнення нормоглікемії. Підібрати та відкоригувати лікування може лише лікар ендокринолог.

 

У нашій клініці ми проводимо медикаментозну корекцію лікування відповідно до міжнародних рекомендацій щодо лікування цукрового діабету. Процес підбору терапії може тривати деякий час.

 

При тому, що цукровий діабет 2 типу є інсуліннезалежним, використання його лікування інсуліну теж може виявитися цілком ймовірним. Необхідність введення інсуліну може виникнути при тривало некомпенсованому захворюванні, інших гострих захворюваннях та станах. Постійною або тимчасовою виявиться інсулінотерапія при цукровому діабеті 2 типу, покаже лише перебіг хвороби. У цьому залежність від запровадження інсуліну не формується.

 

Лікування гестаційного цукрового діабету починається з обов'язкової певної дієтотерапії. За відсутності нормалізації рівня глюкози крові – призначається інсулінотерапія. Пацієнтки направляються до спеціалізованого пологового будинку для спостереження та подальшого розродження.